"Parken i Skudeneshavn" Haugesunds Avis 19. mai 1962 |
"Parken i Skudeneshavn"
" ...elsket fram av byens kvinner i 60 år, trass stormer og sjørok"
"I disse dager overdratt kommunen vederlagsfritt"
Slik lyder overskriftene i Haugesunds Avis 19. mai 1962.
En mer enn helsides artikkel skrevet av HHR (H Holst Roness) og med tegninger av ØST (Karl A. Østensjø) dekker historien om Parken i Skudenshavn så grundig at den må løftes fram.
For Parken er en av Skudeneshavns stoltheter, og her får vi detaljer om hvordan parken ble til, takket være "Parkforeningen" og de kvinner som sto bak. - Det blir feil å skrive bak, for her gikk kvinnene foran.
Jeg har valgt å skrive av hele artikkelen med bilder inn i dette blogginnlegget.
Holst Roness og Østensjø har laget en så journalistfaglig god presentasjon i tekst og tegninger at hele artikkelen må forbli urørt.
Overskriftene har vi allerede sett. Så her kommer teksten og tegningene slik de ble trykket på side 5 og 6 i Haugesunds Avis 19 mai 1962:
"Skudeneshavn er en perle av en by, pleier vi å si. - Søragadå med de vel bevarte og stilrene hus, gir pittoreske inntrykk, som ingen venter å finne mellom de blankskurte knausene ute ved havet. Det minner mer om de hvite by-idyllene langs Sørlands-kysten.
"Fra "Utsikten" øverst i Parken er der et herlig utsyn i alle retninger ..." Tegning: Karl A. Østensjø |
Eventyret om Skudeneshavn og skogen begynte da distriktslege Eivind Jensen kom hit i 1896. Han var levende interessert i skogplanting, en av landets største og første pionerer. På sine eiendommer drev han eksperimenter med forskjellige treslag, for å finne fram til dem som egnet seg best for jord- og klimaforhold. Han anla også en planteskole, som skulle sørge for at folk for en rimelig pris kunne få slike trær. Den har gjennom årene betydd mye for skogsaken på Karmøy, og holdes den dag idag i skikk av en forening som har overtatt driften etter at den skog- og planteglade distriktslege ikke lenger selv kunne stå for ledelsen.
Når det så gjelder kvinnene og Parken, så er begynnelsen til den historien noe så fjernt fra skog som orgel. Det var i sin tid dannet en "orgelforening" av noen interesserte damer i menigheten. Hensikten var å få samlet penger til anskaffelse av orgel i Falnes kirke. Damene møttes rundt i heimene og sydde ting, som ble loddet ut på en årlig basar. Tiltaket ble møtt med stor interesse i byen og distriktet - det var vanlig at bøndene sendte både egg og smør til basaren. Og dermed tok det ikke lang tid før orgelet var på plass.
"Et gløtt ned på sletten midt i Parken" Tegning: Karl A. Østensjø |
Denne orgelforeningen arbeidet i nær tilknytning til stedets frilyndte ungdomsforening, som i de årene hadde en iherdig formann i lærer O. Berge. Som arbeidsoppgaver hadde man innsamling til eget hus og skogplanting, ledet av distriktslegen. Etter en basar ble det hissig debatt mellom de nevnte herrer om delingen av overskuddet - Jensen ville ha halvdelen til treplanting, Berge to tredje-deler til ungdomshuset. Berges forslag seiret og det tok ikke lang tid før huset var reist.
Senere kjøpte foreningen et plantefelt i Nauthydleren, og interessen for skogplanting fant god gjenklang, ikke minst takket være dr. Jensens iherdige arbeid.
Det førte til at en del av byens damer fant på å stifte en spesiell forening med det formål å arbeide for å få et parkanlegg på stedet - en forening som kan ses som en direkte fortsettelse av den tidligere nevnte orgelforening.
13. september 1899 samlet frk. Birgitte Thorsen de interesserte til stiftelsesmøte. De som ble med var:
" - Under de skyggefulle gange ..." Tegning: Karl A. Østensjø |
Marie Elvebakken
Regine Falnes
Sina Gjessen
Ketura Gilje
Hanna Holgersen
Inga Halvorsen
Elise Sørensen
Kitty Sannæs
Birgitte Thorsen
Anna Weibell
Laura Weibell
I "Bestyrelsen" ble valgt Birgitte Thorsen, Inga Halvorsen og Kitty Sannæs. I de to første møtene kom som nye medlemmer Hanna Alveberg, Karen Gjessen og Dorothea Waage, og de fortjener også å bli nevnt.
Arbeidet med å samle midler til opprettelse av parken ble straks tatt opp, og nesten fra første møte ble det også diskutert hvor den skulle anlegges. De flest holdt til å begynne med på et stykke i Dalen, en vakker og steinfri slette med utmerket jord, hvor det sikkert ville bli mulig å få både trær og blomster til å vokse. Andre gikk inn for et område i Kovåg, mens noen holdt på et område like bak Havnefjellet. Der var det et kupert terreng, med mye fjell og stein, men med pene "dalstrøk" innimellom og med til dels god jord. Her kunne man også få et langt større areal for langt mindre pris enn det som ble forlangt i Dalen.
De som gikk inn for dette siste seiret, og 10. oktober 1904 ble det enighet om kjøp av enkefru Thorsens lille gårdsbruk "Lammaslettå" for 1200 kroner. Foreningen hadde da klart å få 970 kroner i kassa, og resten ble lånt. - Man gikk straks i gang med innhegning og planting. Plantene ble kjøpt fra dr. Jensens planteskole og det var hovedsakelig buskufuru og sitkagran, med noen få løvtrær. - I dr. Jensen hadde foreningen - selvsagt - en innsiktsfull, kyndig, interessert og kyndig hjelper.
"Øverst i den gamle "Lammaslettå ..." Tegning: Karl A. Østensjø |
- Han hadde troen på at trærne ville trives på de værharde knausene, og det har vist seg at han fikk rett! slår Ingrid Gilje fast. Hun har vært med i Parkforeningen fra sine yngste år og en lang tid formann.
Men det laget seg ikke sjøl! Det var mye å ta fatt på av de som startet Parken. "Lammaslettå" var helt trebar, når en ser bort fra en gammel surapal - som forøvrig står der den dag i dag. Adkomsten var elendig, med bare en bratt sti opp fra Gauden. Alle trær og vekster som nå finnes i den vakre naturparken, er plantet av medlemmene. Skolebarn var også med på årlige plantedager. De ble som rene festdager, som en utflukt. Parkforeningen serverte kaffe og brus og sirupskake og arbeidet gikk med liv og lyst.
Det ble flere ganger forsøkt med prydbusker og roser i et lite anlegg midt i parken og også andre steder. Det meste døde imidlertid ut, mest antakelig på grunn av sjøroket.
Et lite vannbasseng var der også en tid midt på sletta.
" Her er det lunt og koselig under trærne ..." Tegning: Karl A. Østensjø |
- Vi fortsatte i alle år med faste møter, som gikk på omgang hos medlemmene, forteller foreningens siste formann Olaug Urbye. Og inntektene skaffet vi ved den årlige basaren og ved fester i Parken om sommeren. Vår tradisjonelle 7. juni-fest var en tilstelling som pleide å samle folk fra fjern og nær.
Tegning: Karl A. Østensjø |
Og der ble det enstemmig vedtatt å overdra Parken, matr.nr. 81 og 82, til Skudeneshavn kommune vederlagsfritt, men på en rekke nærmere betingelser. De som underskrev vedtaket om den store og gilde gaven var: Julie Melhus, Hanna Melhus, Anne Helene Falnes, Anne Falnes, Lisken Falnes, Therese Falnes, Margit Prom Jensen, Haldis Sørensen, Margot Midbøe, Ingrid Gilje, Martha Schmidt, Eleanor Midbøe, Ragnhild Høines, Olaug Urbye og Solveig Enge.
Vilkårene for overdragelsen ble satt opp i følgende 3 punkter:
1)
Eiendommen skal i sin helhet være et beplantet friareal med karakter av
naturpark, uten bebyggelse og anlegg utover det som er nødvendig for å
bruke den til offentlige møter m.v.
2) Eiendommen kan ikke selges,
pantsettes eller påheftes servitutter. Kjøring og sykling på veger i
selve parkområdet bør ikke tillates. Dette skal dog ikke være til hinder
for at det anlegges en offentlig veg for rundkjøring til Gauden, langs
fjellet i den vestre del av eiendommen.
3) Eiendommen overdras vederlagsfritt mot at kommunen overtar det framtidige vedlikehold
Skudenehavn kommunestyre har allerede behandlet det strålend tilbud og - selvsagt - tatt imot det med takknemlighet.
Tegning: Karl A. Østensjø |
Noenlunde dette ga jeg også utrykk for etter at bystyret enstemming hadde tatt imot Parkforeningens tilbud, og medlemmene sluttet seg til takkeordene mine med håndklapp og ved å reise seg, sier ordføreren.
Selve overdragelsen finner sted i disse dager. - Vi vil ha gjort unna våroppryddingen først, slik at Parken kan presentere seg i fin stand, sier formannen Olaug Urbye. Vi legger ikke skjul på at vi er spent på hvordan det kommer til å gå i kommunal regi. Det er nemlig ikke lite som må gjøres for å holde anlegget ved like. Det kreves ikke bare at det settes inn mannskap, men de som får oppgaven må ha levende interesse og kjærlighet til det som vokser og gror, og først og fremst ha sans for å holde det pent.
-------
Det har vært gildt å være med i Parkforeningen. - Jeg har opplevd mange herlige stunder i Parken - om våren med den egenartige stemning når alt tok til å spire igjen, når fuglene hørtes på nytt - kveldene med de herlige solnedgangene - de mange festene og stevnene der oppe. Jeg tror alle Skudenes-folk er glad i Parken sin - ja, for vi som arbeidet med den reknet den ikke som vår, men som hele byens. Og vi hadde alltid mange flinke hjelpere. Stas var det også når skolebarna om våren var med på den faste ryddedagen, når vi gikk over hele området for å plukke vekk alt som vinteren hadde ført med seg, og når de fikk brus og kaker for strevet, når vi sang og koste oss, jo da var det stemning der oppe. Og jeg tror også det har hatt sin betydning at barna, de nye generasjoner, slik fikk være med, - at de fikk forståelsen av at det var noe de hadde til oppgave de måtte passe på, og at de ikke måtte brekke greiner, kaste papir og annet. - Det er Ingrid Gilje som sier dette - hun var formann i Parkforeningen i 9 år, og hun peker her på sider av virksomheten som også har hatt sin store betydning for folket i Skudeneshavn.
-------
Og i knausene på Havnafjellet ligger Parken med de stolte trærne, med de mange idyllene og vitner om Skudenes-damenes innsats - om at med kjærlighet og tro kan mye vinnes ....."
Haugesunds Avis 19. mai 1962
Skudeneshavn 25. juli 2022
Jan Marton Jensen
Tilleggsinfo: Album med bilder fra Parken er lagt inn under Kilde.
PS:
HHR er H. (Humphrey) Holst Roness (1906-1977), journalist i Haugesunds Avis med kultur og musikk som fagfelt.
ØST er Karl A. Østensjø (1928-1996), fotograf og tegner.
Begge erfarne fagfolk og med lang arbeidstid i avisen.
H. Holst Roness ble intervjuet om sitt journalistvirke 31. desember 1976, bare to uker før han døde.
Lenke til dette intervjuet er under Kilde.
Han er også registrert i oversikten "Historisk befolkningsregister", se Kilde.
Kilde:
19. mai 1962
HHR (H. Holst Roness)
Haugesunds Avis: "Parken i Skudeneshavn"
https://www.nb.no/items/209ab8d69cd7b3dfcba8046046169c9b?page=3&searchText=%22Parken%22
Album på Skudenesbilder: Parken
31. desember 1976
Haugesunds Avis: Intervju med H. Holst Roness
"God pressekollega med sang og musikk i blodet"
https://www.nb.no/items/f4ac89c91d3f382eb837e4afc4cf804b?page=1&searchText=%22Holst%20Roness%22
H. Holst Roness på "Historisk befolkningsregister"
https://www.histreg.no/index.php/person/pf01065522084412
Jeg har kjent til bruddstykker av dette, men ikke hele bildet. Interessant, og flott, innlegg. Jostein Hellesland
SvarSlett