"Fra Sildefisket i Skudesnes - Silden tages op af Noten" "Dreyer. Stvgr." "Eneret 1906. Ketura Jacobsen:" Postkort i eie av Lars Magne Nes |
Dette er et unikt postkort på flere vis.
Det er et av fotograf Ketura Jacobsens tidlige postkortbilder ... utgitt av Dreyer i Stavanger i 1906 ... da er Ketura 23 år gammel.
Bildet har en fin komposisjon: Gutten i forgrunnen skaper dybde ... og de plasserte tilskuerne ... kvinnene som beskuer arbeidet til fiskerne ... gir linjer i bildet.
Men det helt spesielle med dette postkortet er den påskriften på forsiden som er gjort av avsenderen.
Han har skrevet:
"Dete Biledet er taget af mit Nodesteng i februar 1906".
Mao: Avsenderen av postkortet eier noten som brukes her.
Og hvem er så denne noteieren?
Det framgår av tekstsiden på postkortet ... han underskriver som H.O. Haakonsen.
Vi har nåværende eier av postkortet, Lars Magne Nes å takke for kjennskapet til dette postkortet.
Og han har fortalt både om hvordan han fikk kjøpt kortet og hva kortet representerer, se hans notat "Notesteng" om dette under Kilde.
Postkort fra H O Haakonsen datert 27.12.1906 Postkort i eie av Lars Magne Nes |
Hans Olai Håkonsen (1856-1915), opprinnelig fra Sandhåland, er han som i året 1887 etablerte seg som smed i Skudeneshavn og etterhvert anla bl.a. Skudenes Mekaniske Verksted.
I sitt hefte "Historien om SKUDE-motoren og Skudenes Mek. Verksted" utgitt i 2017 av Inge Halvor Jakobsen skriver han side 4:
"Ved siden av driften av vekstedet hadde han (Hans Olai Håkonsen) stor interesse for fiske. Han kjøpte derfor etter hvert flere notbruk der han også kunne være med som notbas.
For å kunne vedlikeholde disse notbruk anla han i 1907 et mindre barkeri med tørkegalge og notloft på Korneliusholmen. Dette dannet grunnlaget til det notbarkeriet som i flere år ble Rogalands eneste notbarkeri."
For undertegnede blir det litt personlig med "... notbarkeri, tørkegalge og notloft ..." fordi min far, Helmer Jensen (1910-1997) fra Sandhåland, hadde sitt første arbeidssted i Håkonsens Notbarkeri. Det var her han lærte faget "bøting og barking". Og etterhvert ble formann i A/S Notbarkeriet i Haugesund ... som også førte til familiens flytting dit.
Barkerier var det mange av i distriktet vårt , se egen artikkel av Aud Norunn Tjøsvoll under Kilde.
Den som har opplevd de gamle barkeriene og luktene der kan lett sette seg tilbake til storhetstiden for sildefisket på 1950-tallet. Da notbasene var kjendiser ... og snurpenøtene var nybarka.
Skudeneshavn 2. mars 2021
Jan Marton Jensen
Kilde:
På Skudenesbilder
Lars Magne Nes
"Livet er kort": Notesteng
Inge Halvor Jakobsen, 2017
"Historien om SKUDE-motoren og Skudenes Mek. Verksted"
Om Barkerier på Karmøy og i Haugesund:
Årbok for Karmsund 1993-194, side 42-57: Aud Norunn Tjøsvoll: "Barking av fiskeredskaper"
Håkon Jespersen har gjort oppmerksom på NOK ET BILDE av Ketura Jacobsen fra samme hendelse, men med en annen "komposisjon", der en gutt og en fisker er HALVVEIS tatt med i forgrunnen for å skape dybde i bildet.
SvarSlettHer er lenke til dette andre bildet:
https://photos.google.com/share/AF1QipN1wPO4r58Px6ANceoiXZbDr70zGuwfMBJ1C-bvoxpNMfE-JO5MyRtRqQCjWx5LmQ/photo/AF1QipMhEzY533xi4q9iB6HB51iEt0PceXFuysxV71-5?key=VzU5TlFyTG9tYm1aNm5URFBsTnJqX2RtVWpaUld3